Høsten er den beste tiden i Thailand. Varmen er ikke så intens, regnet bøtter ikke lenger ned, og mange utlendinger kommer på besøk. Det gjelder også her hos oss på BCM. Det er alltid spennende hvem som kommer for å besøke og bo sammen med oss på skolehjemmet. Alle barna gleder seg til at det skal bli mange aktiviteter og morsom engelskundervisning. Halvparten av våre 50 barn er nye i år, så de har vært ekstra spente på hvordan det vil være å ha utlendinger på besøk.

Fotograf Michael i aksjon

Hverdagene er litt kjedelige uten besøk. Det meste handler om skolegang og vask av klær og rom. Thaikunnskapen for våre nye barn er dårlig, så det blir mye pugging og lekselesing for dem. Derfor blir forventningene til de besøkende ekstra store. Denne høsten kommer det både svensker og nordmenn på besøk. I tillegg har vi nylig hatt besøk av en pensjonert kameramann fra svensk TV som skal lage en video om arbeidet vårt som vi kan bruke i profileringen av arbeidet vårt.

Vi er klare for besøk. Vi har til og med bygd om kontorbygget vårt til et gjestehus. Det er 5 hyggelig soverom som møter våre gjester. I tillegg har vi en fin kjøkkenkrok, TV-stue og nye fine bad. Det er høyere standard hos oss enn på de fleste andre gjestehus i Chiangrai. Dessuten kan vi tilby gode måltider og minnerike aktiviteter med barna. Så det er mange grunner til at våre gjester skal trives her. Men vi er bare åpne for venner av BCM.

Gjestehus kjøkken

Gjestehus soverom

Et pensjonert ektepar fra Sverige var de første gjestene som kom. De skal være her i 7 uker, frem til jul. De er fulle av energi og har aldri gjort noe lignende som dette før. Hovedfokuset er å lære barna engelsk og ha aktiviteter med dem. De skal også hjelpe til med vedlikehold på skolehjemmet og nye oppskrifter til bakeriet. Halvveis ut i oppholdet deres har de bare godt å si om barn, ansatte og skolehjemmet. De er imponert over hvordan så mange barn kan fungere så godt sammen over lang tid. Kanskje det er fraværet av mobiltelefoner og sosiale medier som gjør humøret og fantasien til barna så god, undrer de. De tror ikke at så mange svenske barn som lever tett sammen kunne lage samme harmoni.

Miriram sammen med fornøyde skolebarn

Tidlig i høst fikk vi en hyggelig mail fra noen studenter på Grenland Folkehøyskole som lurte på om de kunne få komme på besøk et par uker som praksisstudenter. De ville gjerne lære litt om kultur og religion i Thailand og ikke minst bli kjent med det humanitære arbeidet vi driver. Det var vi selvfølgelig positive til og de unge studentene fikk 2 innholdsrike uker hos oss. De fikk blant annet bli med til en av de fattige stammelandsbyene langt oppi fjellene, besøke den lokale skolen, dratt på regnskogtur og ikke minst kost seg på de mange markedene vi har i Chiangrai. Det viktigste var likevel all aktiviteten de hadde med barna våre. Ungene storkoste seg sammen med de engasjerte norske jentene. Takk for besøket til Miriam, Anne og Josefine, og takk for alt det dere gav av dere selv her. Det er gode minner for barna og vi håper og tror at opplevelsene her har satt spor hos dere også.

Josefine på opplevelsestur med noen av barna

Anne sammen med et knippe barn

For oss som arbeider her til daglig er det inspirerende å få besøk fra Norge og Sverige. Det er godt å få bekreftelser fra våre besøkende på at arbeidet vårt bærer frukter. Den beste måten disse bekreftelsene kommer på er å observere samhandlingen mellom barn og gjester. De sosiale ferdighetene er store og det er mye lyd og latter når det kommuniseres på både engelsk, finger – og kroppsspråk. Det er godt å se så mye glede.