Livet for de fleste av jordens befolkning har forandret seg siden Covid-19 introduserte sin ankomst. De enkelte lands myndigheter har hatt hender og hoder fulle med å prøve og løse utfordringene på beste måte. De fleste steder har fokuset og tiltakene vært rettet mot hva de som bestemmer tror er det beste for befolkningen. Med menneskeliv i fokus. I noen land har ansvarlige myndigheter dessverre også hatt fokus på egen vinning.

Foto: Daniel Schludi

Uredde journalister i engelskspråklige aviser i Thailand har de siste månedene påpekt stor inkompetanse og grov korrupsjon blant landets ledende politikere i forbindelse med Covidsituasjonen. Løfter er gitt og løfter er brutt utallige ganger når det gjelder vaksinering for folket. Tilbudene fra kjente produsenter av vaksine er gitt til myndighetene, men «sommel» i godkjennelsene har endt opp med at Thaier bare får tilbud om kinesiske Sinovac, som gir dårligere beskyttelse enn andre vaksiner og som mange land ikke anerkjenner. Det er mye penger involvert i slike rettigheter. Fremdeles har bare et fåtall av landets innbyggere overhodet fått et tilbud om vaksine. Det er en påtagelig mangel på omtanke for sine borgere og det har fått journalister til å bruke sterke ord mot myndighetene og i særdeleshet statsministeren. Men de som bestemmer blir sittende.

Foto: Kseniia Ilinykh

Thailand har i flere måneder vært i «lock-down», med strenge reiseregler og portforbud etter kl 21.00. Arbeidsledigheten når stadig nye høyder og millioner av Thaier fortviler. Kriminaliteten og selvmordsraten når stadig nye høyder. Mange føler seg utrygge, er usikre på deres egen fremtid og sliter med økonomien. Fattigdommen øker.

Vi merker situasjonen sterkt på BCM også. Skolene har ikke kommet skikkelig i gang de fleste steder i landet. I Chiangrai får de nå gå på skole annenhver dag. Logikken i det er vanskelig å se. Det er besøksforbud på BCM og barna våre har heller ikke lov til å dra andre steder enn til skolen. Dermed blir det ganske belastende for de ansatte, der de selv må stå for hjemmeundervisningen til over 40 barn, i tillegg til alle andre gjøremål på hjemmet. Vi får heller ikke dette året lov til å ta imot frivillige, så dermed blir det nok et unntaksår.

Pandemien ser ikke ut til å bekymre barna nevneverdig. De er fornøyde og får masse tid til å leke med gode venner på skolehjemmet vårt. Maten er bra, fasilitetene er fine og de får hver dag litt undervisning av de ansatte. Ingen grunn til bekymring. For barna.

De voksne i Thailand deler ikke denne mangel på bekymring. Det sendes kontinuerlig ut historier og bilder om negative konsekvenser av pandemien i mediene. Frykten er stor for at de selv skal bli syke og dø. De aller fleste burer seg inne i sine hjem eller i sine landsbyer.

BCM har fått inn mindre økonomiske midler gjennom korona-tiden. Det er sannsynligvis et resultat av at noen givere i Sverige og Norge har fått trangere økonomi. BCM har samtidig mistet inntektene fra driften på bakeriet. Ledelsen i BCM har tidligere satt av penger for vanskelige tider. De pengene har det vært behov for å bruke av nå.

Vi håper korona-tiden snart er over. Vi savner det normale livet vårt på BCM.