covid.jpg

I løpet av noen få dager i mars ble verden forandret. En dyp frykt for en ukontrollert pandemi spredte seg med rekordfart. Høye dødstall tikket inn. Skremmende TV-bilder ble formidlet kontinuerlig. Nyhetssendingene beskrev skrekkscenarier og skisserte tall på forventede syke og døde. Myndighetene verden over stengte landegrensene sine i et forsøk på å beskytte sin egen befolkning og forhindre katastrofale dødstall. Ingen land var forberedt for pandemien og ingen visste helt hva de skulle gjøre. Historien vil forhåpentlig vise hva som var riktige tiltak for liknende pandemier eller andre verdensomspennende trusler.

I skrivende stund holder verden på å åpne opp igjen. Tåken er i ferd med å lette og konsekvensene for nedstengningene blir synlige. Det er tid for analyser og tiltak for å få verden tilbake i samme tilstand som før. Mennesker må tilbake i jobb og samfunnsmaskineriet må i gang igjen. Det ser ut som om vi vil klare oss bra i Norge. Vi har ressursene som skal til.

stengte_restauranter.jpg

I Thailand sliter de mer. Der innførte de enda strengere tiltak enn her hjemme. Ikke bare stengte de landegrensene, men også fylker, kommuner og landsbyer stengte grensene sine. Millioner mistet jobbene når det meste av hoteller, restauranter og andre servicenæringer ble beordret av myndighetene til å stenge. I Thailand har de ikke noe NAV som kommer arbeidsledige til unnsetning. Fortvilelsen bredte seg raskt i befolkningen for hvordan de skulle skaffe seg mat og det de ellers trengte til livsoppholdet. Heldigvis har det vært mange frivillige organisasjoner og ressurssterke privatpersoner som har delt ut gratis mat til trengende. Disse tiltakene har reddet landet fra en menneskelig katastrofe.

BCM har også vært stengt siden mars. Vi har ikke hatt lov til å holde åpent. Alle barna våre som hadde et hjem å reise til dro dit da nedstengningen var et faktum. Noen få ble igjen sammen med våre ansatte. Myndighetene har lagt en plan om at skolene i landet skal åpne igjen 1.juli. Hvis den planen overholdes, vil også BCM få kunne ønske barna våre velkommen tilbake igjen. Vi er spente på hvordan det vil bli. Ryktene forteller at mange av stiftelsene som hjelper barn i Thailand har stengt for godt på grunn av mangel på penger til drift. Stemmer dette, vil veldig mange barn miste skolegangen sin og komme i en vanskelig livssituasjon.

barn.jpg

BCM er helt avhengig av økonomisk støtte fra ThAid i Norge og Child Friend i Sverige. Vi vet at noen av våre sponsorer har blitt tvunget til å stenge ned sin egen drift i en periode, noe som naturlig nok får konsekvenser også for støtten til ThAid. Forhåpentligvis vil alt normalisere seg raskt og sørge for at vi kan oppfylle våre forpliktelser overfor BCM.

Halvparten av våre midler kommer fra faste givere. Vi håper at dere alle har kommet gjennom Covid-krisen med både helsen og økonomien i behold. Deres støtte er viktigere for oss enn noen gang. Verden er kanskje forandret for alltid. ThAid vil alltid prøve å forandre verden. Vi vil gi våre barn mulighet til å få et bedre liv. Takk for at du er med på den dugnaden.