Noe av det hyggeligste vi som foreldre kan oppleve er når våre voksne ungdommer har forstått at de har hatt en bra oppvekst og klarer å gi oss positive tilbakemeldinger for det. Man kan ikke forvente det av barn, men kan håpe på at de en dag skal få en liten åpenbaring og vise litt takknemlighet. Da er det lett å bli øm om hjertet.

Thaier er ikke opplært til å snakke så mye om følelser. Derfor blir det ekstra sterkt når vi opplever at ungdommene våre kommer med tydelige og positive tilbakemeldinger om tiden på BCM. En av våre 20-åringer kom nylig med en slik annerkjennelse i påhør av våre ansatte: ”Livet mitt ville vært svært vanskelig hvis det ikke var for BCM. Dere har gitt meg muligheten til å vokse opp i trygghet og sørget for at jeg har nå har fått meg en god utdannelse. Livet mitt vil bli bra. Tusen takk for at dere har gjort det mulig!”

Julefeiring med leker på dagtid - Foto: Knut Inge Bergem

Julefeiring med leker på dagtid - Foto: Knut Inge Bergem

Sjakk som hjernetrim - Foto: Knut Inge Bergem

Sjakk som hjernetrim - Foto: Knut Inge Bergem

I løpet av 2019 har BCM fått videreutviklet programmet sitt, takket være gode ansatte, interesserte barn og ungdommer, flotte frivillige og gode økonomiske støttespillere. Hovedpunktene i programmet er at barn og ungdommer skal få vokse opp i trygge omgivelser og få muligheten til å utvikle seg både menneskelig og faglig.

Grunnstammen i opplegget er de ansatte som tar seg av den daglige oppfølgingen og fungerer som foreldre. BCM er heldige som har hatt en stab som har vært der i mange år og kjenner hvert enkelt barn godt. I tillegg har vi gjennom året flere unge frivillige fra Norge som hjelper til med engelskundervisning og aktiviteter. Det har i mange år fungert særdeles godt, mye takket være samarbeidet med studenter fra Bibelskolen i Grimstad, men også gjennom andre unge som har kommet selv. Alle betaler for kost og losji for oppholdet hos BCM. Erfaringen er at oppholdet har gitt gjensidig glede og utvikling, både for barn og frivillige.

En gjeng av barna sammen med de frivillige - Foto: Ingrid Holtet

En gjeng av barna sammen med de frivillige - Foto: Ingrid Holtet

Ingen ting av dette hadde vært mulig uten sponsorer og faste givere fra Norge og Sverige. Selv om både den norske og svenske kronen for tiden er historisk svake i forhold til Thai Bath, så klarte BCM også i 2019 å gå i balanse. BCM budsjetterer årlig med 5 millioner Thai Bath fra Norge og Sverige for å komme i mål. I 2012 tilsvarte det NOK 950.000, mens det i 2020 dessverre har blitt til hele NOK 1,5 millioner. Men altså samme beløp inn til BCM. Det skal dekke alt av mat og utstyr til barn og ungdommer, transport, lønninger til de ansatte og vedlikehold av bygninger. I 2018 mottok BCM til sammen 5,1 millioner Bath i støtte fra Norge og Sverige. I 2019 sank støtten til 4,35 millioner Bath. Dette til tross for at vi satte rekord for innsamlingen gjennom ThAid i Norge. Sverige klarte i fjor ikke å oppnå samme gode resultat, men de håper at nedgangen der ikke vil vedvare.

Studentene - Carport og port er klar, og forberedelse til støping av inngangsparti godt i gang - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - Carport og port er klar, og forberedelse til støping av inngangsparti godt i gang - Foto: Knut Inge Bergem

Det største prosjektet som ble gjennomført for BCM i løpet av 2019, var fullføringen av Studentsenteret. Byggeprosjektet ble gjort mulig gjennom å selge en eiendom BCM eide en time utenfor Chiangrai. Studentsenteret ble innviet i mai og studentene der har klart seg veldig bra. De har blitt mer selvstendige og vært flinke til å holde husene fine og utvikle hageområdet. Blant annet har de satt opp en carport, bygget gjerde, lagd en fin port, lagt strømførende kabler og satt opp overvåkningskameraer. De fleste av dem er elever på yrkesskoler og har dermed fått praktisere noe av sin teoretiske lærdom. Uteområdene er enda ikke ferdige, men vi tar det steg for steg. Sonans Privatskole har bevilget penger til å utvikle hageområdet, kjøpe en aircondition til fellesrommet og få satt opp et drikkevannsystem. Vi er nå godt i gang med det, og håper å ha det meste på plass i løpet av kommende sommer.

Nye prosjekter som BCM vil ha fremover er skifte av vanntårn for sikring av vannforsyning på Skolehjemmet. Det over 20 år gamle tårnet har sett sine beste dager og har flere ganger gitt hodebry når vannet har stoppet opp. Lekkasjer i taket på internatene har også blitt et problem og de må skiftes før regntiden kommer tilbake.

Mange praktiske gjøremål må gå hånd i hånd med omsorgen for barna. Det er viktig at helheten er bra og at det er kvalitet i alle ledd av driften på BCM. Alt må fungere. Det er godt å vite at alt utstyr virker og at takene er tette. Det føles godt. Enda sterkere kommer følelsene frem når vi ser barnas utvikling og får noen gode ord fra ungdommene som er i ferd med å forlate redet.

Studentene - En glad arbeidsgjen ferdig med dagens økt - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - En glad arbeidsgjen ferdig med dagens økt - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - Gutta må ta seg av det tunge arbeidet - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - Gutta må ta seg av det tunge arbeidet - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - Mens jentene tar seg av finishen - Foto: Knut Inge Bergem

Studentene - Mens jentene tar seg av finishen - Foto: Knut Inge Bergem