Julehilsen fra ThAid

Julehilsen fra ThAid

Store kontraster

Julen nærmer seg nok en gang. Tiden for familie, gaver og ettertanke. Tiden da også kontrastene i verden kanskje kommer aller tydeligst frem. Noen har det meste – men unnet seg likevel oppgraderinger når Black week pøste ut sine tilbud samtidig som ønskelisten for julen ble gjort klar. Lysene i vinduene blir tent, duften av jul fyller huset og gleden over å ha en familie gir livet et ekstra løft. Noen av oss har det særdeles bra.

Mange i verden har få eller ingen forventninger til julen som nærmer seg. Det er bare en vanlig tid i et slitsomt liv som mest omhandler om å leve fra hånd til munn.

Forventninger mot julen

Som ThAid-venn er du med på å gi noen barn og unge som kommer fra særdeles fattige familier, en mulighet til å skape forventninger både til julen som nærmer seg, og enda mer mot en trygg og god fremtid. I våre nyhetsbrev følger vi arbeidet i Thailand på nært hold. 

Innsamlingskontrollen sikrer kvalitet

Hjelpearbeid er vanskelig. Spesielt når hjelperne befinner seg 1000-vis av kilometer fra der hjelpearbeidet foregår. Med jevne mellomrom dukker det opp i nyhetene saker om økonomisk hjelp som aldri har kommet frem til dem det var tiltenkt. Utro tjenere er alltid årsaken til slike triste nyheter. Konsekvensene kan fort være ødeleggende for alt det flotte humanitære arbeidet som drives blant de fattige i denne verden.

Det er godt å vite at ThAid følger alle anbefalinger fra Innsamlingskontrollen i Norge, er representert i styret for BCM og at det hvert år er mange norske frivillige og gjester som hjelper til på Skolehjemmet vårt. Det er mange gode sannhetsvitner på at arbeidet vårt fungerer og løfter barn og unge fremover. 

Julegave til 50 Bath

Juleforberedelsene på Skolehjemmet vårt er godt i gang. Av praktiske grunner er det lørdag 22. desember som blir feiret som julaften. En av grisene våre vil bli slaktet, så det blir ekstra god mat – der innvollene er blant delikatessene. Det er også tiden for den ene dagen i året da barna våre får gaver og gir gaver til hverandre – de siste skal ikke overstige 50 Baht – eller 12 kroner. Gleden over å få og å gi skal ikke være avhengig av beløp. Det er vanskelig å finne lykkeligere barn i verden enn våre på en julaften.

Vi som sitter i styret for ThAid vil ønske alle våre trofaste støttespillere en riktig god jul og et godt nytt år. Takk for at dere står sammen med oss!

Facebook cover bilde.png

Sonans – vår nyeste sponsor

Sonans – vår nyeste sponsor

Gjennom flere år har vi hatt noen trofaste sponsorer for vårt arbeid. De største har vært Hjelperen bruktbutikk i Søgne, Bakketun folkehøyskole i Verdal og Bibelskolen i Grimstad. Deres støtte i form av penger og frivillig arbeid på Skolehjemmet har vært avgjørende for utviklingen både for barna våre og for hele driften. Uten denne støtten ville vi ikke kunne hatt samme kvalitet på undervisning, fasiliteter og utstyr til barna.

Felles visjoner

For et par år siden begynte vi å sondere muligheten for et samarbeid med Sonans Utdanning. Vi så at våre visjoner og verdier harmonerte godt, gjennom et ønske om å løfte enkeltindividet og gi alle mulighet til utdanning. I tillegg ønsket Sonans å utvide sitt samfunnsansvar gjennom å støtte et lokalt humanitært prosjekt som fokuserte på å gi vanskeligstilte barn utdanning og trygge rammer.

Økt engasjement

I løpet av 2018 har engasjementet fra ledelse, lærere og elever blomstret opp. Hver skole og avdeling har sin ThAid kontaktperson. De har ansvar for å fortelle de ansatte om BCM, hva Sonans bidrar med og henge opp informasjon rundt på skolene. Alle skolene og avdelingene har fått plakater og en liten PowerPoint presentasjon tilsendt. Innsamlingsaktivitetene har vært mange og noen svært kreative, så som pant av tomflasker, kaffe -, vaffel - og suppesalg, vinlotteri, kunskapsquiz og bingo for de ansatte, paraplysalg og utleie av bokskap – i tillegg til frivillige donasjoner.

Studiesenteret

Sonans ønsker å fokusere sin støtte mot ungdommene hos BCM som går på videregående skole og høyere utdanning. De vil derfor spesielt bidra til å få det nye studiesenteret i gang. Støtten fra Sonans går derfor direkte til finansieringen av ett av de tre husene på senteret. Videre vil støtten gå til møblering og utstyr til det samme huset.

Det er etter Thai målestokk høy kvalitet på husene og bra nok for at norske ungdommer kan komme på besøk. Vi håper noen av elevene fra Sonans vil komme og se hva de har hjulpet til med å bygge og hvor fornøyd ungdommene her er med sitt nye hjem.

Drikk kaffe med god samvittighet

Drikk kaffe med god samvittighet

Takk for at du gir oss panten

Takk for at du gir oss panten

Jenteinternatet som Sonans har tatt ansvaret for å finansiere

Jenteinternatet som Sonans har tatt ansvaret for å finansiere

Utsikt fra gutteinternatet til Stabshus og jenteinternat

Utsikt fra gutteinternatet til Stabshus og jenteinternat

ThAid er svært takknemlig og glad for det nye samarbeidet med Sonans Utdanning. Vi håper at det vil bli et langvarig samarbeid som kan bidra til at ungdommer i Norge får økt forståelse for ulikhetene i verden, og økt engasjement for å hjelpe andre.

Nytt BIG-team

Nytt BIG-team

BIG-teamet landet i Chiangrai og ble møtt av kjente fjes

BIG-teamet landet i Chiangrai og ble møtt av kjente fjes

I begynnelsen av november landet 5 friske norske ungdommer i Chiangrai. De utgjør det nye BIG-teamet på BCM og skal være her til i slutten av mars 2019.

Mange oppgaver

BIG står for Bibelskolen i Grimstad. Ungdommene skal bo på Skolehjemmet og være en del av staben der. Oppgavene deres er mange og ulike, fra engelskundervisning, musikk og drama til lærere på den lokale skolen og servering av mat på bakeriet vårt.

Mange gode opplevelser

Omsorg og aktiviteter med barna er det aller viktigste. I år var teamet så heldige at de ble møtt av 2 av jentene fra fjorårets team som har kommet tilbake igjen for å hjelpe til enda noen måneder. Vi håper og tror at både barna og de norske ungdommene skal få mange gode opplevelser sammen. De har mye å lære av hverandre i forhold til livsvilkår, utfordringer og muligheter.

Hjelp fra ungdommene

Hjelp fra ungdommene

Arbeidere fra bakeriet

Mange av de store ungdommene som studerer og bor i byen arbeider på bakeriet vårt på kveldene og i helgene mot betaling. Noen av dem har nå fått så mye kunnskap at de kan komme og hjelpe til på Skolehjemmet.

Flinke å hjelpe til

På bildet ser dere noen av dem som er i gang med å reparere strømtilførselen til noen av utelampene våre. Det varmer når ungdommen kommer tilbake for å hjelpe til. Det har vi ikke vært bortskjemt med tidligere. Det har blitt en ny trend, og det er tydelig at ungdommene gjør det av et godt hjerte. Vi kjenner stolthet over at denne tenkningen har fått plass hos dem!

Bilde av ungdommene ved dammen

Bilde av ungdommene ved dammen

Økologisk prosjekt

Økologisk prosjekt

Sunne grønnsaker i anmarsj

Sunne grønnsaker i anmarsj

Stor forskjell

For oss i Skandinavia er det viktig hva vi spiser. Vi tenker gjerne at norsk mat er best og mest næringsrik. Fisken skal helst være fersk i fra Norskehavet og grønnsakene skal helst ikke ha en eneste antydning til en brun flekk. Best før datoen sjekkes og er som en hemmelig kode for å gi oss god helse og et langt liv. 

Kylling full av antibiotika

Thai mat er verdensberømt for sin smak og sin sunnhet. Det handler selvfølgelig også om hvilke ingredienser som brukes. Dessverre viser nyere forskning at Thailand er ett av de landene i verden som har den mest genmanipulerende maten. Kyllingene som spises hver dag er fulle av antibiotika og frukt og grønnsaker sprøytes mye mer enn det som sunt er. Kontrollen i Thailand er på et lavmål i forhold til slik den er i den vestlige verden.

Økologisk mat på BaanChivitMai

Vi tenker at det er viktig at våre barn ikke bare får kvalitet i fasiliteter, omsorg og undervisning. De skal vite at de får i seg så sunn mat som mulig også, slik at de kan holde seg friske. Det er godt for de ansatte og besøkende å vite også.

Friske høner som gir flotte egg

Friske høner som gir flotte egg

Barna hjelper til med å plukke 30-40 egg hver dag

Barna hjelper til med å plukke 30-40 egg hver dag

Den beste løsningen er at vi dyrker mer selv og avler opp egne dyr til mat. Da har vi kontrollen selv. Vi har derfor nå startet opp med flere nye prosjekt. Ris har vi hatt lenge. Nå dyrker vi også mange typer grønnsaker og frukt, får egg fra egne høns, fylt en dam med tusen småfisk og har griser som får matavfallet vårt. Videre er planen å starte opp med en kylling farm slik at vi skal bli selvforsynt med kjøtt. Alt skal gjøres så økologisk som mulig. Samtidig skal barna være med stellet, slik at de kan lære hvordan vi tenker og hvordan det kan gjøres. Det kjennes godt å ha kommet i gang med denne sunne forandringen.

Gutter som hjelper til med foring av fisk

Gutter som hjelper til med foring av fisk

Grisene.JPG
Flotte griser som blir foret med matrestene fra kjøkkenet

Flotte griser som blir foret med matrestene fra kjøkkenet