Nytt styremedlem i ThAid

Nytt styremedlem i ThAid

marit_opt.jpg

Hvem er Marit Aamold? 

Jeg ser på meg selv som en engasjert dame som er opptatt av utdanning og like muligheter for alle. Jeg er mamma til Trygve (4) og Erik (7) og bor med familien på Jar.

Til daglig jobber jeg i Sonans Gruppen som blant annet har Sonans Utdanning med nå 15 skoler i hele Norge for alle som ønsker å ta opp fag fra videregående skole.Når ble du kjent med BCM og hvor lenge har du vært engasjert i ThAid?

Jeg ble kjent med BCM i 2002 da jeg var student i Melbourne og president for ANSA Australia. Jeg var med på ANSA sin første student-tur til BCM etter en innsamlingsaksjon blant norske studenter til barnehjemmet BCM.


Hvorfor er du engasjert? 

Jeg er selv adoptert og vet at alle som bor i Norge har vunnet «verdens lotteri» og at mitt eget liv kunne vært veldig annerledes. Jeg ønsker at alle barn skal vokse opp trygge og med mulighet til å utvikle seg og bli selvstendige gode medmennesker og verdensborgere. Spesielt brenner jeg for utdanning og ser at ThAid hjelper mange barn og unge med å sikre et trygt hjem, utdanning og nye muligheter. Utdanning er ofte nøkkelen til et godt og sikkert liv.


Har norske barn noe å lære fra barna i Thailand?

Jeg har kun vært i Thailand på ferie 5-6 ganger så jeg kjenner ikke den thailandske kulturen så godt. Men to av gangene har jeg vært heldig å besøke BCM og opplevd at barna har stor omsorg for hverandre og livsglede i de enkle tingene. Jeg tror mange norske barn tar mye for gitt, men at de hadde hatt stor glede av å oppleve gleden, varmen og omsorgen som barna på BCM har for hverandre og i en annerledes hverdag med færre materielle ting.


Hvordan ønsker du at ThAid skal utvikle seg videre og hva kan de bidra med?

Jeg håper at ThAid kan bidra til videre drift og utvikling av BCM og motivere flere barn og unge til å ta både videregående og høyere utdanning. Det er også veldig fint om norske barn og voksne kan bli kjent med BCM-prosjektet og gjennom dette få ny innsikt og engasjement.

Julefeiring på BCM

Julefeiring på BCM

Julefeiring med slakting av gris – Foto: Knut Inge Bergem

Julefeiring med slakting av gris – Foto: Knut Inge Bergem

Det har gått et par måneder siden den store julefeiringen på BCM, den ene dagen i året da barna får gaver. Julefeiringen varte bare denne dagen – det er tross alt et buddhistisk land – og dermed ingen juleferie. Dagen ble likevel feiret fra morgen til kveld, så dermed følger det noen bilder fra begivenhetene.

Dagen startet med felles innsats for å sikre julemiddagen. En av grisene våre ble slaktet og 99% av den ble spist – dog ikke hele på en dag.

BCM Games fulgte deretter, med leker og konkurranser for alle. Premier i form av godteri og is fulgte med. Litt som en 17. mai feiring hjemme.

Julefeiring med BCM Games – Foto: Knut Inge Bergem

Julefeiring med BCM Games – Foto: Knut Inge Bergem

Stafett – Foto: Jon Bjåstad

Stafett – Foto: Jon Bjåstad

Is til alle – Foto: Jon Bjåstad

Is til alle – Foto: Jon Bjåstad

På kvelden var det opptredener å pakkeutdeling. Stor stas for store og små.

Dans og sang fra scenen – Foto: Jon Bjåstad

Dans og sang fra scenen – Foto: Jon Bjåstad

Julegaver til alle – Foto: Knut Inge Bergem

Julegaver til alle – Foto: Knut Inge Bergem

Styreleder i ThAid, Jon Bjåstad, var her sammen med familien sin og feiret dagen med oss. Dagen før julefeiringen fikk alle barna på BCM se video av konserten som ThAid v/Randi Tveit Egeland arrangerte i Sandnes for to år siden til inntekt for prosjektet, der artister som Mathea-Mari, Espen Fernando, Emma Noor, Espen Hana og Randi Tveit Egeland deltok. Det var stas for barna å se denne, og ett av barna hadde lært seg å synge Mathea-Mari sin MGPjr hit "Online" ved å se denne på YouTube i forkant, og fremførte denne etter konserten.

Julekveld – Foto: Knut Inge Bergem

Julekveld – Foto: Knut Inge Bergem

De frivillige

De frivillige

Også i år har BCM hatt gleden av å ha mange unge og gode frivillige som har hjulpet til, både fra Sverige og Norge. De som har vært der lengst er teamet fra Bibelskolen i Grimstad. I over 4 måneder – fra november og godt uti mars – bor de på skolehjemmet og har ansvar for engelskundervisning og aktiviteter med barna. De frivillige er en svært viktig ressurs både i lek og alvor, og bidrar sterkt til at barna på BCM får en god utvikling i kunnskap og menneskelige relasjoner. Takk for deres bidrag i skoleåret som nå er på hell.

Baking med barna

Baking med barna

Kristine og Angelie er venner – Foto: Eilen Sæther

Kristine og Angelie er venner – Foto: Eilen Sæther

Vannballongkasting – Foto: Knut Inge Bergem

Vannballongkasting – Foto: Knut Inge Bergem

Vannsklie – Foto: Eilen Sæther

Vannsklie – Foto: Eilen Sæther

En liten hilsen fra fornøyde gjester på BCM

En liten hilsen fra fornøyde gjester på BCM

Vi var spente da vi satte kurs for Gardermoen tidlig en søndag i januar. Datteren vår Marte, går på Bibelskolen i Grimstad (BiG) dette året, og på team sammen med fire andre, hadde hun vært på BaanChivitMai siden november. Marte og ei venninne fra BiG-teamet hadde en liten ferie-periode i Krabi nå. Vi møtte dem der og var sammen tre dager. Dette var vårt første møte med Thailand. Hyggelige mennesker, deilig temperatur, fine strender, god mat.

Så gikk turen til Chiang Rai og BaanChivitMai. Endelig! Vi hadde fått beskrivelser av stedet både fra Marte og via BiG-teamets video-blogg, men å se det med egne øyne, gledet vi oss veldig til.

Gjester i aktivitet – Foto: Jan Erik Håland

Gjester i aktivitet – Foto: Jan Erik Håland

Vi ble ikke skuffet! Vi ble møtt av en flokk herlige unger. Smil, latter og livsglede! Guro (11) ble umiddelbart tatt med på danseøvelse av jenter på hennes alder. Det var forberedelser til en opptreden som skulle være lørdag kveld.

Vi ble installert i eget hus sammen med andre foreldre til BiG-teamet som var på besøk. I løpet av kort tid ble vi invitert med i aktivitetene, både med engelskundervisning, fotball og lek. Mye engasjement og latter. En av kveldene var det forestilling for oss som var på besøk, med sang og dans – der mange av barna hadde kledd seg i sine stammedrakter.

To av dagene var vi på utflukt. Den ene sammen med barna til et fossefall i jungelen. Den andre dagen tok Knut Inge oss med til noen flotte templer, på båttur på elva og elefantridning i en Karen landsby. Deretter besøkte vi en stammelandsby som flere av barna kom fra. Her hadde de fått strøm for bare to år siden og husene var av bambus. Vi ble servert nydelig mat og sterke historier fra hvordan oppveksten og livet i landsbyene kunne være. Dette var veldig fjernt fra vår egen oppvekst og gjorde sterkt inntrykk på alle. På veien hjem dro vi innom BaanChivitMais studentsenter. Her holdt håndverkene på med ferdigstillelse av husene, og Knut Inge delte sine drømmer for stedet. Veldig spennende!

Spente jenter før pubertetsundervisningen – Foto: Knut Inge Bergem

Spente jenter før pubertetsundervisningen – Foto: Knut Inge Bergem

De siste dagene denne uka var vi på barnehjemmet. Anita, som er sykepleier, holdt sammen med Marte, kurs om puberteten for de eldste barna. Ett kurs for jentene og ett for guttene. Det ble også tid til å hjelpe med å lage gardiner til gutteinternatet, samt å hjelpe til på computer-rommet og vedlikeholde det trådløse nettverket på området. Det var givende å kunne være til nytte.

Gjester i ball-lek – Foto: Jan Erik Håland

Gjester i ball-lek – Foto: Jan Erik Håland

Guro fikk mange venninner og ville ikke reise hjem igjen. Joakim (17) tilbragte hver kveld på fotballbanen sammen med gutter i alle aldre. Her ble alle inkludert! Om du var 5 eller 16 spilte ingen rolle.

Uka på BaanChivitMai var fantastisk. Barna var utrolig imøtekommende og blide, og de viste tydelig at de brydde seg om hverandre. De ansatte gjorde at vi følte oss velkommen fra første stund. Kveldene sammen med barna der vi pratet, lo, lekte og gjorde lekser med dem, vil vi aldri glemme.

Gjester på besøk med Viking drakter og fotballsko til alle – Foto: Oda Vik

Gjester på besøk med Viking drakter og fotballsko til alle – Foto: Oda Vik

Vi håper vi får komme tilbake til BaanChivitMai om ikke så lenge.
Tusen takk for oss!!

Hilsen Guro, Joakim, Anita og Jan Erik Håland

Livshistorie – Tongchai

Livshistorie – Tongchai

For 21 år siden ble Tongchai født inn i en svært fattig Akha-familie i en landsby høyt oppe i fjellene i Chiangrai. Landsbyen var uten strøm, svært dårlig vei og ikke noe skoletilbud. Familien på 2 voksne og 5 barn dyrket sin egen mat og levde fra hånd til munn. Det var mye narkotika i omløp i landsbyen og mange barn led under det. Som 9-åring ble han sendt til en større landsby der han kunne bo hos bestemor og få begynne på skole. Han begynte rett inn i 2. klasse – uten at han kunne snakke særlig godt Thai. Han fikk gå der i 2 år, men måtte flytte tilbake til landsbyen sin fordi foreldrene ikke hadde råd til å betale for skoleutgiftene – 2 baht pr dag – 50 øre. Så fikk han plass på en gratis skole i en annen landsby, bodde der i ukedagene og gikk hjem i helgene. Livet var vanskelig og Tongchai hadde dårlige framtidsutsikter. Han forteller at han begynte å stjele ting fra skolen fordi han ville ha leker å leke med – slik som de andre barna hadde. Han ble som regel tatt og forteller at de slo han som straff. Kosten hos bestemor og på skolen bestod bare av ris og egg. Det var det billigste. Hjemme i landsbyen fikk han i tillegg spise grønnsaker som foreldre dyrket selv.

Tongchai (til venstre) 14 år gammel sammen med familien sin i landsbyen – Foto: Knut Inge Bergem

Tongchai (til venstre) 14 år gammel sammen med familien sin i landsbyen – Foto: Knut Inge Bergem

Så snudde livet. Inge og Madeleine – BaanChivitMai sine ansvarlige i Sverige – kom på besøk til landsbyen og fikk høre hans historie. En oppvakt guttunge ble det sagt. Øynene hans sa det samme. Der og da fikk han tilbud om å flytte inn på skolehjemmet vårt i Chiangrai.

Da han kom til Huadoi forteller han at han gråt både dag og natt den første uken. Han ønsket å dra et annet sted, men visste ikke hvor det skulle være. Etter hvert tilpasset han seg livet der. Han lærte mye av storesøsteren sin som bodde på skolehjemmet, men kanskje aller mest da det ble vanlig at utenlandske frivillige begynte å bo der. Til og med lederen ble etter hvert  utlending. Mye ble forandret av regler og holdninger. Han forandret seg også masse, forteller han. Først og fremst forandret han sin livsinnstilling. Nå ville han se fremover. Han konsentrerte seg om skolen og hjalp velvillig til med alle de forskjellige gjøremålene på skolehjemmet. Til og med  engelskundervisningen ble han ivrig med på. Han ble raskt beste elev i klassen og godt likt blant de ansatte på BCM.

Tongchai er helt klar på hva som ville ha skjedd hvis han ikke hadde kommet til BCM. Han hadde fått dårlig og liten skolegang, og ville hoppet av utdanningen så fort som mulig for å ta seg dårlig betalte strøjobber. Kanskje ville han også prøvd å rømme landet for å finne arbeid på Taiwan eller i Sør-Korea – slik som mange av hans jevnaldrende venner har gjort. De aller fleste av dem har reist ulovlig – uten arbeidstillatelse og i konstant frykt for å bli tatt av lokal politi og sendt tilbake til Thailand.

Tongchai sammen med Nat på deres nye hjem – studentsenteret – Foto: Knut Inge Bergem

Tongchai sammen med Nat på deres nye hjem – studentsenteret – Foto: Knut Inge Bergem

Foto: Knut Inge Bergem

Foto: Knut Inge Bergem

Nå i januar ble Tongchai ansatt hos BCM for å være ansvarlig på det nye studentsenteret. Han er ferdig med 3 år med elektronikk, elektrisitet og sveising på den tekniske fagskolen i Chiangrai og er i ferd med å avslutte det første av 2 år i et diplomstudium i elektronikk. Etter det er planen at han skal ta 2 år til med administrasjon og ledelse. Han vil derfor være både student og ansatt for BCM de neste årene. Han er allerede i full gang med å sørge for at studentsenteret skal bli et flott sted å være for alle.

Tongchai er en hardt arbeidende ung mann som man kan stole på. Han er den naturlige leder og høster stor tillit både hos sine jevnaldrende og de ansatte hos BCM. Hans bakgrunn er ikke spesiell i Chiangrai i Thailand, men hans livshistorie har blitt unik. Han forteller at han ikke vil reise fra Chiangrai. Han vil være nær familien sin slik at han kan støtte dem når de trenger hjelp. Gjennom mulighetene han har fått hos BCM, har han nå utviklet seg til å bli et flott forbilde for mange barn og unge. Og han er tydelig på sin livsinnstilling: Jeg ønsker å bruke livet mitt til å hjelpe barn og unge til å få et bedre liv i Thailand.

Program for utrustning

Program for utrustning

For nordmenn er det vanlig å tenke at vi blir tatt vare på av staten fra vugge til grav. Det gjelder gode sosiale ordninger som svangerskapspermisjoner og barnetrygd, til helsesystemer og sykeordninger som inkluderer alle aldersgrupper. De siste årene av våre liv får vi pensjoner som de aller fleste klarer seg godt på. Lite å klage over hvis vi skuer litt ut i den store verden.

I Thailand er det valg nå i mars. Militærjuntaene har så å si sikret seieren allerede ved å utnevne 250 av de 750 medlemmene av parlamentet før valget. Dermed trenger de bare 25% av stemmene for å få flertall. Ved å gjøre politiske kampanjer vanskelig for opposisjonen er det liten spenning knyttet til resultatet. De kaller det likevel demokrati. I dette ”demokratiet” sørger de for at de fattige forblir fattige. For denne store gruppen har nå pensjonen nettopp økt til kr 150 pr måned. Det vil si at de gamle er helt avhengige av støtte fra barna sine for å klare seg. Derfor får de fattige fremdeles mange barn – fordi de er deres ”pensjon”. Problemet er bare at mange av de unge foreldrene ikke har ressurser til å ta vare på sine barn. Dermed blir barna en kasteball og veldig mange av dem havner på internat der de ikke blir særlig godt tatt vare på. Staten viser minimal interesse.

Det har en større verdi enn å vinne i Lotto.

Noen av disse barna kommer til BCM. Det har en større verdi enn å vinne i Lotto. Der blir de sett og tatt vare på. De får kvalitet i alle ledd, i fra kosthold og klær, til oppfølging og undervisning. Og ikke minst så får de muligheten til høyere utdanning som vil sikre dem arbeid i fremtiden.

Programmet for BCM begynner med at barna bor på skolehjemmet frem til og med ungdomsskolen. Her får de grunnutdanningen sin i å ta vare på seg selv, vise omsorg for andre og hva det vil si å være en del av en familie. Det er mye fokus på hygiene, god oppførsel, leksehjelp og det å ta del i fellesoppgaver. Samtidig får de hjelp til å bli trygge på seg selv, utvikle gode sosiale evner og få mot til å stå fremfor en forsamling med sang, dans eller tale.

Del 2 av programmet har vi prøvd ut et par år nå allerede, men skal for alvor starte opp nå i mai – når neste skoleår begynner. Da skal det nye studentsenteret åpnes. Det ligger ganske nært sentrum av Chiangrai og gir enkel vei både til videregående skoler og universitet. Ungdommene flytter dit fra skolehjemmet når de er ferdige med ungdomsskolen – litt avhengig av modenhet. På det nye studentsenteret er det nå bygget et område med 3 nye og fine hus. Ett for jentene, ett for guttene og ett for en ansatt. Der skal de klare seg selv med frokost i de enkelte husene og felles middag i den ansattes hus. Det vil også bli kvelds – og helge undervisning i områder som økonomi, religion, samfunnskunnskap, familieplanlegging, arbeidssøking og språk. Første skoleår blir det i alt 13 ungdommer som flytter inn.

Studentsenteret tar form – Foto: Knut Inge Bergem

Studentsenteret tar form – Foto: Knut Inge Bergem

Det er spennende tider både for ungdommene og BCM. Livet i Thailand kan ikke basere seg på hjelp fra staten. Folk må klare seg selv. Det er det vi er her for å hjelpe til med.

Julehilsen fra ThAid

Julehilsen fra ThAid

Store kontraster

Julen nærmer seg nok en gang. Tiden for familie, gaver og ettertanke. Tiden da også kontrastene i verden kanskje kommer aller tydeligst frem. Noen har det meste – men unnet seg likevel oppgraderinger når Black week pøste ut sine tilbud samtidig som ønskelisten for julen ble gjort klar. Lysene i vinduene blir tent, duften av jul fyller huset og gleden over å ha en familie gir livet et ekstra løft. Noen av oss har det særdeles bra.

Mange i verden har få eller ingen forventninger til julen som nærmer seg. Det er bare en vanlig tid i et slitsomt liv som mest omhandler om å leve fra hånd til munn.

Forventninger mot julen

Som ThAid-venn er du med på å gi noen barn og unge som kommer fra særdeles fattige familier, en mulighet til å skape forventninger både til julen som nærmer seg, og enda mer mot en trygg og god fremtid. I våre nyhetsbrev følger vi arbeidet i Thailand på nært hold. 

Innsamlingskontrollen sikrer kvalitet

Hjelpearbeid er vanskelig. Spesielt når hjelperne befinner seg 1000-vis av kilometer fra der hjelpearbeidet foregår. Med jevne mellomrom dukker det opp i nyhetene saker om økonomisk hjelp som aldri har kommet frem til dem det var tiltenkt. Utro tjenere er alltid årsaken til slike triste nyheter. Konsekvensene kan fort være ødeleggende for alt det flotte humanitære arbeidet som drives blant de fattige i denne verden.

Det er godt å vite at ThAid følger alle anbefalinger fra Innsamlingskontrollen i Norge, er representert i styret for BCM og at det hvert år er mange norske frivillige og gjester som hjelper til på Skolehjemmet vårt. Det er mange gode sannhetsvitner på at arbeidet vårt fungerer og løfter barn og unge fremover. 

Julegave til 50 Bath

Juleforberedelsene på Skolehjemmet vårt er godt i gang. Av praktiske grunner er det lørdag 22. desember som blir feiret som julaften. En av grisene våre vil bli slaktet, så det blir ekstra god mat – der innvollene er blant delikatessene. Det er også tiden for den ene dagen i året da barna våre får gaver og gir gaver til hverandre – de siste skal ikke overstige 50 Baht – eller 12 kroner. Gleden over å få og å gi skal ikke være avhengig av beløp. Det er vanskelig å finne lykkeligere barn i verden enn våre på en julaften.

Vi som sitter i styret for ThAid vil ønske alle våre trofaste støttespillere en riktig god jul og et godt nytt år. Takk for at dere står sammen med oss!

Facebook cover bilde.png

Sonans – vår nyeste sponsor

Sonans – vår nyeste sponsor

Gjennom flere år har vi hatt noen trofaste sponsorer for vårt arbeid. De største har vært Hjelperen bruktbutikk i Søgne, Bakketun folkehøyskole i Verdal og Bibelskolen i Grimstad. Deres støtte i form av penger og frivillig arbeid på Skolehjemmet har vært avgjørende for utviklingen både for barna våre og for hele driften. Uten denne støtten ville vi ikke kunne hatt samme kvalitet på undervisning, fasiliteter og utstyr til barna.

Felles visjoner

For et par år siden begynte vi å sondere muligheten for et samarbeid med Sonans Utdanning. Vi så at våre visjoner og verdier harmonerte godt, gjennom et ønske om å løfte enkeltindividet og gi alle mulighet til utdanning. I tillegg ønsket Sonans å utvide sitt samfunnsansvar gjennom å støtte et lokalt humanitært prosjekt som fokuserte på å gi vanskeligstilte barn utdanning og trygge rammer.

Økt engasjement

I løpet av 2018 har engasjementet fra ledelse, lærere og elever blomstret opp. Hver skole og avdeling har sin ThAid kontaktperson. De har ansvar for å fortelle de ansatte om BCM, hva Sonans bidrar med og henge opp informasjon rundt på skolene. Alle skolene og avdelingene har fått plakater og en liten PowerPoint presentasjon tilsendt. Innsamlingsaktivitetene har vært mange og noen svært kreative, så som pant av tomflasker, kaffe -, vaffel - og suppesalg, vinlotteri, kunskapsquiz og bingo for de ansatte, paraplysalg og utleie av bokskap – i tillegg til frivillige donasjoner.

Studiesenteret

Sonans ønsker å fokusere sin støtte mot ungdommene hos BCM som går på videregående skole og høyere utdanning. De vil derfor spesielt bidra til å få det nye studiesenteret i gang. Støtten fra Sonans går derfor direkte til finansieringen av ett av de tre husene på senteret. Videre vil støtten gå til møblering og utstyr til det samme huset.

Det er etter Thai målestokk høy kvalitet på husene og bra nok for at norske ungdommer kan komme på besøk. Vi håper noen av elevene fra Sonans vil komme og se hva de har hjulpet til med å bygge og hvor fornøyd ungdommene her er med sitt nye hjem.

Drikk kaffe med god samvittighet

Drikk kaffe med god samvittighet

Takk for at du gir oss panten

Takk for at du gir oss panten

Jenteinternatet som Sonans har tatt ansvaret for å finansiere

Jenteinternatet som Sonans har tatt ansvaret for å finansiere

Utsikt fra gutteinternatet til Stabshus og jenteinternat

Utsikt fra gutteinternatet til Stabshus og jenteinternat

ThAid er svært takknemlig og glad for det nye samarbeidet med Sonans Utdanning. Vi håper at det vil bli et langvarig samarbeid som kan bidra til at ungdommer i Norge får økt forståelse for ulikhetene i verden, og økt engasjement for å hjelpe andre.

Nytt BIG-team

Nytt BIG-team

BIG-teamet landet i Chiangrai og ble møtt av kjente fjes

BIG-teamet landet i Chiangrai og ble møtt av kjente fjes

I begynnelsen av november landet 5 friske norske ungdommer i Chiangrai. De utgjør det nye BIG-teamet på BCM og skal være her til i slutten av mars 2019.

Mange oppgaver

BIG står for Bibelskolen i Grimstad. Ungdommene skal bo på Skolehjemmet og være en del av staben der. Oppgavene deres er mange og ulike, fra engelskundervisning, musikk og drama til lærere på den lokale skolen og servering av mat på bakeriet vårt.

Mange gode opplevelser

Omsorg og aktiviteter med barna er det aller viktigste. I år var teamet så heldige at de ble møtt av 2 av jentene fra fjorårets team som har kommet tilbake igjen for å hjelpe til enda noen måneder. Vi håper og tror at både barna og de norske ungdommene skal få mange gode opplevelser sammen. De har mye å lære av hverandre i forhold til livsvilkår, utfordringer og muligheter.

Hjelp fra ungdommene

Hjelp fra ungdommene

Arbeidere fra bakeriet

Mange av de store ungdommene som studerer og bor i byen arbeider på bakeriet vårt på kveldene og i helgene mot betaling. Noen av dem har nå fått så mye kunnskap at de kan komme og hjelpe til på Skolehjemmet.

Flinke å hjelpe til

På bildet ser dere noen av dem som er i gang med å reparere strømtilførselen til noen av utelampene våre. Det varmer når ungdommen kommer tilbake for å hjelpe til. Det har vi ikke vært bortskjemt med tidligere. Det har blitt en ny trend, og det er tydelig at ungdommene gjør det av et godt hjerte. Vi kjenner stolthet over at denne tenkningen har fått plass hos dem!

Bilde av ungdommene ved dammen

Bilde av ungdommene ved dammen

Økologisk prosjekt

Økologisk prosjekt

Sunne grønnsaker i anmarsj

Sunne grønnsaker i anmarsj

Stor forskjell

For oss i Skandinavia er det viktig hva vi spiser. Vi tenker gjerne at norsk mat er best og mest næringsrik. Fisken skal helst være fersk i fra Norskehavet og grønnsakene skal helst ikke ha en eneste antydning til en brun flekk. Best før datoen sjekkes og er som en hemmelig kode for å gi oss god helse og et langt liv. 

Kylling full av antibiotika

Thai mat er verdensberømt for sin smak og sin sunnhet. Det handler selvfølgelig også om hvilke ingredienser som brukes. Dessverre viser nyere forskning at Thailand er ett av de landene i verden som har den mest genmanipulerende maten. Kyllingene som spises hver dag er fulle av antibiotika og frukt og grønnsaker sprøytes mye mer enn det som sunt er. Kontrollen i Thailand er på et lavmål i forhold til slik den er i den vestlige verden.

Økologisk mat på BaanChivitMai

Vi tenker at det er viktig at våre barn ikke bare får kvalitet i fasiliteter, omsorg og undervisning. De skal vite at de får i seg så sunn mat som mulig også, slik at de kan holde seg friske. Det er godt for de ansatte og besøkende å vite også.

Friske høner som gir flotte egg

Friske høner som gir flotte egg

Barna hjelper til med å plukke 30-40 egg hver dag

Barna hjelper til med å plukke 30-40 egg hver dag

Den beste løsningen er at vi dyrker mer selv og avler opp egne dyr til mat. Da har vi kontrollen selv. Vi har derfor nå startet opp med flere nye prosjekt. Ris har vi hatt lenge. Nå dyrker vi også mange typer grønnsaker og frukt, får egg fra egne høns, fylt en dam med tusen småfisk og har griser som får matavfallet vårt. Videre er planen å starte opp med en kylling farm slik at vi skal bli selvforsynt med kjøtt. Alt skal gjøres så økologisk som mulig. Samtidig skal barna være med stellet, slik at de kan lære hvordan vi tenker og hvordan det kan gjøres. Det kjennes godt å ha kommet i gang med denne sunne forandringen.

Gutter som hjelper til med foring av fisk

Gutter som hjelper til med foring av fisk

Grisene.JPG
Flotte griser som blir foret med matrestene fra kjøkkenet

Flotte griser som blir foret med matrestene fra kjøkkenet