Noen av utfordringene for stammefolk i Thailand er å bevare sine språk og sine kulturelle tradisjoner. Til og med kunsten med å bygge sine boliger i den gamle stilen er i ferd med å bli borte. Nå er det betong og blikktak som er ønsket i landsbyene.

BCM startet i fjor høst et prosjekt for å hjelpe til med å ta vare på de kulturelle tradisjonene. Det er først og fremst rettet mot barna som bor på BCM, men også for gjester og andre interesserte. En liten ”landsby” er bygget inne på BCM sitt område. Det er ett hus fra Akha-stammen og ett fra Lahu-stammen. De er bygget som autentiske hus, der deres tradisjonelle byggemetoder er brukt. Det viktigste byggematerialet er bambus – både i tak, vegger og gulv. Bambus er et fantastisk sterkt og fleksibelt materiale som gjør at huset kan stå slik i mange år. 

En liten «landsby» er bygget inne på BCM sitt område.

Hver fredag kveld samles ungene på BCM til en kveldssamling i husene. Der forteller de ansatte om livet i gamle dager og lærer barna hva som har vært viktig for stammefolk i generasjoner. De kan lytte og komme med spørsmål og dermed få en dypere kunnskap om sine røtter. Dessverre er det lite slik kunnskap å få når barna er hjemme i sine landsbyer.  

Noen av barna er nå så trygge i engelsk at de holder presentasjoner for besøkende vi får på BCM. Det er flott å se hvor stolte de er når de forteller om sine tradisjoner til gjestene våre. Det gjør det derfor spennende å høre på for våre gjester. Kontrasten til moderne hus er stor. ”Selvluftende” vegger, gyngende bambusgulv, ingen strømkilder og uten vann. Det var derfor også spennende når husene for kort tid siden ble innviet som overnattingssteder. Elever fra Bakketun folkehøyskole fikk den æren. De fikk noe mykere underlag enn tradisjonene er, og var særdeles fornøyd med opplevelsen. 

Big-jenter + stammehus.JPG