Dramaet i grottene i Chiangrai ble fulgt av en hel verden. Det var som en spenningsfilm som gav nye opplevelser hver dag. Det var en kamp mellom liv og død, med lidende spillere og oppofrende helter. Håpet levde og mange bønner ble sendt i forskjellige retninger. Det endte godt, der guttene og heltene ble feiret og det var minimalt med fokus på den dumdristige handlingen. Det styrende militæret, med statsminister Prayuth i spissen, ville også ha sin del av æren – og viste flittig sitt ansikt i media. Store ord ble sagt og guttene fikk mange løfter om hvordan de skulle få støtte fremover. De fikk også flere invitasjoner til å besøke andre land. 

shutterstock_720974749.jpg

Media fanget opp livshistoriene til guttene. Det viste seg at noen av guttene ikke hadde papirene i orden – de var statsløse og papirløse – egentlig ulovlig i landet. Flyktninger fra Myanmar. En av disse guttene viste seg å ha svært mange gode talent og hadde fått mye media fokus og hadde mange støttespillere fra lærere og lokalsamfunn. Hva skulle statsministeren gjøre? Kaste dem ut av landet eller tilby dem identitetspapirer? Det ville utvilsomt vært uakseptabelt for verdens tilskuere om det første hadde skjedd og statsministeren ville fått mye negativitet rundt seg. Vanligvis bryr ikke den militære statsmakten seg så mye om det, men nå er det snart valg i Thailand – og den militære statsministeren har bestemt seg for å stille som statsministerkandidat. 

Grottedramaet har blitt et grottemirakel

En hel verden ville kreve at guttene måtte få identitetspapirer utstedt fra myndighetene. Men hva med alle andre barn og unge som bor i Thailand og ikke har papirer? Det er tusener på tusener av dem. Spesielt i nord – på grensen mellom Thailand, Myanmar og Laos. Skulle de bli tilbudt papirer også? Helt sånn uten videre? Hva med loven som kom i 2017 om at stiftelser ikke lenger hadde lov til å hjelpe slike barn? En klar retning i mot at myndighetene ville hindre slike barn å få en fremtid i Thailand. Og nå skulle denne politikken gå i motsatt retning? Bare på grunn av noen gutter som skjødesløst gikk inn i en grotte? 

Våre barn uten papirer.JPG

Alle guttene fra grottedramaet som ikke hadde papirene i orden, ble Thailandske statsborgere i løpet av kort tid. Selvfølgelig! I tillegg ble det gjort kjent at alle barn i Thailand som kunne finne vitner på hvem de er og hvor de er født, få et identitetskort. Ikke like bra som statsborgerskap, men godt nok til blant annet å ha rettigheter til å gå på skole, få helsetjenester og finne arbeid når den tid kommer. En fantastisk nyhet og nye muligheter for mange vanskeligstilte barn til å tenke mot fremtiden.  

BCM har for tiden 10 barn uten noen form for identitetspapirer. Vi har over lang tid prøvd å hjelpe disse til å kunne være lovlig i Thailand, men uten å lykkes. Grottedramaets konsekvens er at vi nå har startet prosessen med å skaffe disse barna våre lovlige papirer fra Thailandske myndigheter. Grottedramaet har blitt et grottemirakel.