Suda kom gråtende hjem i dag. Hun gikk rett på rommet sitt og ville ikke snakke med noen. Ikke ville hun ha mat heller. Suda er 15 år gammel og har bodd hos oss i noen år nå.

Sin biologiske far har hun ikke sett siden hun var et lite barn. Han fant seg ei ny kone og var ikke interessert i Suda lenger. Moren fant seg også en ny kjæreste, så hun ville heller ikke lenger ha noe med datteren å gjøre. Men mor og datter har hatt noe kontakt.

Sin biologiske far har hun ikke sett siden hun var et lite barn.

Suda ble plassert hos en slektning de første årene etter bruddet mellom foreldrene og før hun kom til BCM. Selv om Suda kommer fra Lahu stammen, så er hun født i Thailand, hadde bevis på det og kunne derfor regne med å få ID-kort etter hvert. Problemet er bare det at slektningene som hun bodde hos har solgt papirene hennes for noen hundrelapper og Suda står igjen uten å kunne bevise hvem hun er. Hun har ingen papirer og dermed ingen rettigheter i Thailand. Ikke i noe annet land heller for den saks skyld. Blir hun tatt av politiet kan hun risikere å havne i fengsel, eller enda verre, bli deportert. Hos oss har hun vært trygg. Helt til nå. Myndighetene i Thailand har nå bestemt at barn uten noen ID heller ikke får lov til å være hos en stiftelse som BCM. Vi står i fare for store bøter og miste det vi har av visum og arbeidstillatelse for ansatte og besøkende. For tiden har BCM 9 barn uten noen form for ID-kort.

Hun har ingen papirer og dermed ingen rettigheter i Thailand.

Vi arbeider hele tiden for å prøve og finne løsninger for disse svært vanskeligstilte barna. Vi trodde vi hadde klart det for Suda, fordi vi hadde fått tak i moren og sammen skulle de dra til sykehuset utenfor Chiang Rai hvor hun ble født, med en kopi av fødselsattesten. Vi hadde forklart alvoret i saken både til mor og datter, og hvor viktig det var at hun fikk et bevis på hvem hun er. Hun kom gråtende tilbake. Skuffet over at de ikke trodde på henne og redd for at vi nå skal kaste henne ut fra BCM.

Suda er ei særdeles hyggelig, dyktig og livsglad jente. Vi ønsker å hjelpe henne videre både med utdannelse og ID-kort. Ved hjelp av gode kontakter, velvilje fra rektoren på skolen og lokal landsbyhøvding håper vi at saken hennes snart kan få en lykkelig slutt. Det er for barn som henne BCM er til.