Utfordringer med ID - en brutal hverdagshistorie

Utfordringer med ID - en brutal hverdagshistorie

Suda kom gråtende hjem i dag. Hun gikk rett på rommet sitt og ville ikke snakke med noen. Ikke ville hun ha mat heller. Suda er 15 år gammel og har bodd hos oss i noen år nå.

Sin biologiske far har hun ikke sett siden hun var et lite barn. Han fant seg ei ny kone og var ikke interessert i Suda lenger. Moren fant seg også en ny kjæreste, så hun ville heller ikke lenger ha noe med datteren å gjøre. Men mor og datter har hatt noe kontakt.

Sin biologiske far har hun ikke sett siden hun var et lite barn.

Suda ble plassert hos en slektning de første årene etter bruddet mellom foreldrene og før hun kom til BCM. Selv om Suda kommer fra Lahu stammen, så er hun født i Thailand, hadde bevis på det og kunne derfor regne med å få ID-kort etter hvert. Problemet er bare det at slektningene som hun bodde hos har solgt papirene hennes for noen hundrelapper og Suda står igjen uten å kunne bevise hvem hun er. Hun har ingen papirer og dermed ingen rettigheter i Thailand. Ikke i noe annet land heller for den saks skyld. Blir hun tatt av politiet kan hun risikere å havne i fengsel, eller enda verre, bli deportert. Hos oss har hun vært trygg. Helt til nå. Myndighetene i Thailand har nå bestemt at barn uten noen ID heller ikke får lov til å være hos en stiftelse som BCM. Vi står i fare for store bøter og miste det vi har av visum og arbeidstillatelse for ansatte og besøkende. For tiden har BCM 9 barn uten noen form for ID-kort.

Hun har ingen papirer og dermed ingen rettigheter i Thailand.

Vi arbeider hele tiden for å prøve og finne løsninger for disse svært vanskeligstilte barna. Vi trodde vi hadde klart det for Suda, fordi vi hadde fått tak i moren og sammen skulle de dra til sykehuset utenfor Chiang Rai hvor hun ble født, med en kopi av fødselsattesten. Vi hadde forklart alvoret i saken både til mor og datter, og hvor viktig det var at hun fikk et bevis på hvem hun er. Hun kom gråtende tilbake. Skuffet over at de ikke trodde på henne og redd for at vi nå skal kaste henne ut fra BCM.

Suda er ei særdeles hyggelig, dyktig og livsglad jente. Vi ønsker å hjelpe henne videre både med utdannelse og ID-kort. Ved hjelp av gode kontakter, velvilje fra rektoren på skolen og lokal landsbyhøvding håper vi at saken hennes snart kan få en lykkelig slutt. Det er for barn som henne BCM er til.

10-åring reddet fra barndom i fengsel

10-åring reddet fra barndom i fengsel

Siripon ble født i en fattig Lahu landsby nær grensen til Laos. Hun tok oss med på besøk til landsbyen for å gi oss et riktig bilde av hennes oppvekstsvilkår. Vi møtte mye nød. De fleste husene var ”falleferdige”. Søppel over alt. Mange svært unge mødre med flere barn. Uten utdannelse, nesten uten skolegang.
 

 
Vi møtte mye nød

Hun måtte hjelpe til med å tenne opp opiumspipene

”Dette kunne vært meg”, sier Siripon. ”Hadde jeg vokst opp her, ville jeg enten vært sendt til Bangkok for å tjene penger på tvilsomme steder, eller så ville jeg vært gift, hattflere barn og bodd i et av disse husene”. ”I tillegg ville jeg sannsynligvis vært avhengig av narkotika”, forsetter Siripon. Hun har sett sine foreldre røyke opium ofte og da hun var barn måtte hun av og til også hjelpe til med å tenne opp opiumspipene.

 
...da hun var barn måtte hun av og til også hjelpe til med å tenne opp opiumspipene

Reddet fra fengsel av politiet

Skjebnen ville det annerledes for Siripon. Foreldrene til Siripon skilte lag da hun var rundt 7 år gammel, og sammen med hennes lillebror tok faren dem ut på en vandring for å finne arbeid. Hun forteller at de ofte gikk gatelangs, at de overnattet på mange underlige steder og at det var vanskelig å finne både arbeid og mat. Skolegang ble det lite av. Da hun var rundt 10 år gammel havnet faren i fengsel og ved hjelp av politiet fikk søskenparet plass på barnehjemmet til BCM.

 
Da hun var rundt 10 år gammel havnet faren i fengsel

Hadde gode læreevner

Siripon forteller at den første tiden på BCM var tøff, med mange barn og mye nytt å sette seg inn i. Selv om hun kom sent i gang med skolen, viste det seg at hun hadde gode læreevner. Hun forstod også tidlig at hun nå hadde fått muligheten til å få et godt hjem og til å ta en utdannelse.

Siripon var målbevisst. Hun ville bli noe. Hun var et av svært få barn fra BCM som klarte å komme inn på High School og fullføre årene der. Deretter bestemte hun seg for å studere videre på universitet i Chiang Rai, der hun går nå.

Siripon har nå passert 20 år. Hun er ei særdeles omsorgsfull, vennlig og dyktig ung jente – og dermed en flott rollemodell for barn og ungdommer på BCM. Hun har vist at det kan gå bra i livet, til tross for at utgangspunktet er det aller dårligste.

 
Målet hennes er en dag å kunne reise til et annet land

Målet hennes er en dag å kunne reise til et annet land for å få livserfaring, kanskje finne arbeid og skape en trygg og sikker fremtid for seg og sin familie. Hun er svært takknemlig for alt BCM har gitt henne.

 

Skulle selge sin datter for noen 100-lapper

Skulle selge sin datter for noen 100-lapper

Namdta er født inn i Lahu stammen og hennes landsby ligger høyt oppe i fjellene på grensen til Burma. Det er langt til nærmeste skole og sivilisasjon. Dårlige veier og ingen strøm. Familien var svært fattig og hennes mor var avhengig av narkotika som så mange andre i landsbyen.
 

Moren fikk et tilbud hun ikke kunne motstå

Det var vanskelig å finne arbeid og skaffe nok penger. Moren bestemte seg derfor for å selge Namdta. Da var hun rundt 8 år gammel. Moren fikk et tilbud fra noen som trengte et barn. De ville gi noen hundrelapper for henne. Namdta blånektet, så det endte med at moren solgte lillebroren til Namdta i stedet for. Pengene tok snart slutt og da var det Namdta sin tur igjen til å bli solgt. Hun klarte med litt hjelp å rømme og ble tatt med til BaanChvitMai (BCM)*. Kjøperen kom for å hente henne der, men de ansatte klarte å beskytte henne.

 
Hun klarte med litt hjelp å rømme og ble tatt med til BaanChivitMai

Skoleflink og interessert i å lære

Dermed ble BCM det nye hjemmet til Namdta. Der fikk hun vokse opp i trygge omgivelser og fikk endelig gå på skole. Det viste seg at hun var svært skoleflink og interessert i å lære. Hun fullførte High School med gode karakterer og klarte til og med å komme inn på et universitetet. I løpet av et par år vil hun fullføre utdannelsen der. BCM har fullfinansiert hele utdannelsen for henne.

 
Hun fullførte High School med gode karakterer og klarte til og med å komme inn på et universitetet

Forbilde for mange

I tiden som student har hun besøkt BCM flere ganger. Namdta har fortalt sin historie til de nye barna på barnehjemmet og oppfordret dem til å benytte denne gylne muligheten de nå har fått til å få seg en utdannelse. Med sitt gode humør og fine innstilling til livet, har hun vært et godt forbilde for våre yngre barn.

Namdta er svært takknemlig for alt det BCM har gjort for henne og hun forstår at livet hennes ville vært veldig annerledes hvis hun hadde blitt solgt som barn. Hun sier at hun ønsker å bruke utdannelsen sin til å hjelpe andre og til å gi en bedre fremtid for barn som kommer fra vanskelige kår.

* BCM er et barnhjem i Chiang Rai i nord-Thailand som ThAid støtter.